Fertőrákos

Kőfejtő: A kőbányát 1628-ban nyitották meg, mára az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető idegenforgalmi látványosság.
A területen évmilliókkal ezelőtt tenger hullámzott. A csigák, kagylók, mészvázú állatok milliárdjaiból épült fel az itt bányászott Lajta-mészkő. A 12 millió éves kőzet elég fiatal ahhoz, hogy vésni lehessen, és elég kemény ahhoz, hogy építkezésre használják. Ezért bányászta az ember évszázadokon át az értékesebb részeket, és hagyta meg a lazább rétegeket, amelyek mint hatalmas mennyezet borulnak a megmaradt oszlopokra.
Az egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző kőfejtő mesterséges barlangja természetes díszletet ad a nyaranta rendezett operaelőadásoknak.

További infók a Kőfejtőről.



Kristálymúzeum


Fertőrákos
9421 Fő u. 99.Tel.: +36/99/355-286
Nyitva: V.1.-X.31. 9-19. óráig egyéb időpontokban bejelentéssel.


Az egész világon egyedülálló Kristálymúzeumban, Fertőrákoson egy kormányrendelettel védett amatőr gyűjteményből válogatott 2000 darab kalcitkristály és ugyanennyi ásvány szín- és formagazdaságában, valamint 500 darab ősmaradványban gyönyörködve ismerheti meg Magyarország rejtett szépségeit. A múzeum kiválóan alkalmas honismeretre és földrajz, kőzet- és ásványismeretre egyaránt.Előzetes bejelentkezés esetén télen csoportokat fogadunk.

További infók a Kristálymúzeumról.


Pellengér
Fertőrákos, Fő utca 139.

A település központjában található az ország egyetlen köztéren megmaradt 17. századi pellengére, amely azt példázza, hogy a püspökség nem csak kötelezettségeket rótt a jobbágyságra, hanem kiváltságokat is biztosított a számukra. A hazánkban egyedülálló pellengér településünk önálló bíráskodásának emléke.
A községnek a piactéren tömlöce volt – ez a piac a községháza és az uradalmi malom között terült el-, de pellengér nélkül. A község a 16. század 30-as évei elején új börtönt építtetett ugyancsak a piactéren, de azt a föld alá tette, fölébe pedig tornyot helyezett, ami nem volt más, mint a most is álló pellengér.Az bizonyos, hogy 1628-ban még a régi börtön mellett egy szilfához kötötték a bűnözőket. Az új börtönt és a pellengért a község vezetői kezelték, ők zárták el a kapitányuk által a kihágókat, vagy ítélték őket pellengérre.
A három koncentrikus körből álló kőalapzatból emelkedik ki a hasáb alakú kőoszlop. A kőoszlop felső harmada hengeres, a melyet kettős tagolású párkány zár le és gömbben végződő gúla koronázza.Az oszlop tetején Fertőrákos község címere lobog.

További infók a Pellengérről.


Mithras – szentély
Cím: 9421 Fertőrákos osztrák-magyar határátkelő.
A Mithrasz-szentély előzetes bejelentkezéssel látogatható március 15-től október 15-ig.
Megközelíthető: gyalogosan, kerékpárral illetve elektromos autóval.

A rómaiak idejében a településen és környékén virágzó élet folyt, amit számos építménymaradvány és a temető bizonyít.A kor legrégebbi emlékét a Mithrasz- barlangban találjuk, amely a falutól északra, a Fertő partján, a mai határ közvetlen közelében fekszik.A barlangot 1866-ban egy Malleschitz György nevű kőfaragó fedezte fel. Idősebb Storno Ferenc soproni építésszel a rárakódott földtől, elvadult bozóttól megtisztították, amikor is feltárult egy üreg, amelynek hátsó falát egy harmadfél méter magas faragott relief kő borította, amely Mitrász istenség bikaölő alakját örökítette meg.Jobbról-balról egy-egy genius vette körül; az egyik felfelé, a másik lefelé tartott fáklyával. A dombormű alsó szélén levő feljegyzésből csak három szó volt olvasható: „fecit impendo suo”,amiből az következtethető, hogy azt egy ember emelte saját költségén.

További infók a Mithras-szentélyről.


Elektromos kisautókkal lehet kellemes kirándulásokat tenni a környéken. Többféle programból lehet választani, Szerdahelyi Zoltán idegenvezetésével.

További infók a kirándulásokról.





Fertőrákosi strand: csendes helyen található a magyarországi
Fertő-part egyetlen strandja. A strand előtt a parkolóban 430,-ot
kell fizetni. A strandra a családi belépő (2 felnőtt+2 gyerek) 1280,-
A strand maga nagyon szép helyen van. Aprókavicsos a partja, ami a vízpírttól kb.3 méterre már iszapos lesz.




Bár július volt a strand nem volt kihasználva, kb.félig volt vengégekkel. Ezt a büfések is érezték, mert nem működtek teljes
"gázzal".

További infók a strandról.





Fertőrákos térképe.

1 megjegyzés:

Roni írta...

szia! mennyibe kerül a diákjegy?