Sarród-Fertőújlak

Sarród-Kócsagvár:
A nevét a helyi madárvilág jellemző képviselőjétől, a nagykócsagtól kölcsönző, 1993-ban készült épületegyüttes a Fertő-Hanság Nemzeti Park székháza. Sarród község szélén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén áll. A Kócsagvár - a természetvédelem hivatali épületeként - oktatóközpont és 46 főt befogadó szálláshely is. Az épületben található előadóterem és konferenciaterem, valamint kiállítások megrendezésére kiválóan alkalmas aula.


A Kócsagvárat elhagyva Fertőújlak felé a Hansági főcsatornánál kezdődik a Sziki Őszirózsa Tanösvény. Az útvonal a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken vezeti végig a túrázót, érintve a sekély vizű szikes tavainkat. A Sarródtól 7 km-re északra elterülő szikes pusztai területen vezető tanösvény egy közel 4 km hosszú gyalogos és kerékpáros túraútvonal.




A Fertőtől elhódított területek pusztai növényzetét, akárcsak a Hortobágyon a hely talajviszonyaihoz alkalmazkodó jellegzetes sótűrő növények alkotják, mint pl. a sziki őszirózsa.
A szikes tavak madárvilága is figyelemre méltó nemcsak a madarak mennyisége, hanem a fajok sokasága miatt.





A tanösvényről megfigyelhetjük (3 kilátó is van) a vízi madarakat.
Az ösvényen táblák mutatják be az ott található állatokat.

Nincsenek megjegyzések: