Fertőszéplak

Falusi méretekben hatalmas, templomot építettek az 1250 körül már állt templom helyére. A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchényi György tette le. Két tornya 1735-ben készült el, órát mindkettőre a bécsújhelyi Kőnig József szerelt fel. A fazsindelyes, barokk templom magasra húzott homlokzatát két erős torony fogja közre, ezeket tagolt párkány osztja ketté. A homlokzat közepén ajtó, felette a Széchenyi-címer és a körszeletíves oromzaton Szent József-, Keresztelő Szent János- és Immaculata-szobor áll. A XVIII. századból megmaradt az eredeti berendezés, különösen szép a gazdagon faragott szószék. A két toronyban összesen hat harang volt. az egyik, jelzés nélküli harangról a legenda azt tartja, hogy a Fertő iszapjából egy bika ásta ki.

A szebb napokat is látott Széchényi-kastély. Ebben a kastélyban született
1754.április 29-én Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója.






A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját a Falumúzeum mutatja be - az Öreg utca (ma Nagy Lajos utca) megmaradt öt házát alakította át a Soproni Múzeum 1982-ben. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. A hatodik épületben működik a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület Titkársága.




További látnivalók, érdekességek a faluban:

  • Aladin Vasúti lámpamúzeum: A Soproni utca elején páratlan különlegességet találhat az érdeklődő, Vasúti Lámpamúzeum működik, magánerőből.

  • Pékség: Hegy út 6. Minden este 7 körül kinyit és reggel 6-kor. Mindig friss pékáruval.

Itt laktunk:




































































































































































Nincsenek megjegyzések: